Voor Patrick Andriessen en zijn team van TBA- TEN wordt 2022 het jaar met de beste omzet ooit. Hun zelfontwikkelde ‘deeltjesteller’ voor het meten van fijnstof uit de nieuwste dieselmotoren is een gigantisch succes. Ze zijn niet aan te slepen. Maar, dat succes kent een keerzijde. Want, waar koop je materialen die niet te krijgen zijn? En welk personeel zet de instrumenten in elkaar? Patrick Andriessen heeft er soms slapeloze nachten van…
Foto: Martine GOULM
Ook voor TBA-TEN zijn het roerige jaren geweest. Op 1 januari 2021 nam Patrick de laatste aandelen van zijn vader Léon over. Vanaf dat moment zet hij dus officieel als tweede generatie het familiebedrijf voort. Een mooie, maar ook spannende stap. Daarnaast was er natuurlijk het coronavirus dat veel onrust met zich meebracht. Afzetlanden waren in lockdown en geen enkele beurs ging door. En dat is nog niet het enige; net als veel andere technische bedrijven kampt ook TBA-TEN met de wereldwijde schaarste in chips voor elektronica en valt het soms niet mee om de juiste componenten in te kopen. En toch gaat het TBA-TEN enorm voor de wind. Hoe komt dat?
TBA-TEN uit Baambrugge is een productiebedrijf in een nichemarkt. “Wij maken testapparatuur voor auto- en vrachtwagengarages”, begint Patrick te vertellen. “Het instrument dat we nu verreweg het meest verkopen is onze ‘deeltjesteller’. Met dit instrument kun je de fijnstof in de uitstoot van een dieselmotor meten.’’ Dit product werd ontwikkeld door eigen engineers en zodoende bracht TBA-TEN het als eerst op de markt. “Wat onze business een enorme boost gegeven heeft, is de nieuwe regelgeving die ingaat per 1 juli dit jaar’’, vervolgt Patrick. “Vanaf dat moment is elke garage die apk-keuringen uitvoert bij nieuwe dieselvoertuigen verplicht om gebruik te maken van zo’n deeltjesteller.’’ Er zijn in Nederland ongeveer 8000 garages die personenwagens keuren en nog eens 1000 garages die keuringen voorzien bij vrachtwagens. “Reken dus maar uit hoe groot onze potentiële markt is. We zitten al aan onze maximale capaciteit van 130 testers per week maar krijgen nog altijd telefoontjes of we nog voor 1 juli zo’n deeltjesteller kunnen leveren. Het is echt gekkenhuis.”
Geluk
Dat TBA-TEN überhaupt nog instrumenten kan uitleveren, is zowel goed ondernemerschap als een deel geluk. “In mei 2020 heb ik al materialen ingekocht om 3000 stuks te bouwen”, vervolgt Patrick. “Daar hebben we nu deels nog voorraad van over. Je kunt je wel voorstellen dat we daar enorm blij mee zijn.’’
'Op sommige componenten zit maar liefst 94 (!) weken levertijd. Dat is bizar'
TBA-TEN kan dus voorlopig vooruit. “Ik heb nu net weer ingekocht voor 3000 nieuwe instrumenten, maar moet nog zien wanneer dat geleverd kan worden. Op sommige componenten zit maar liefst 94 (!) weken levertijd. Dat is bizar. Daar heb ik absoluut geen grip op. En ja, dat zorgt soms best voor slapeloze nachten. Ondanks dat we zo hard gaan.”
Personeel
Een tweede spanningsveld voor TBA-TEN is dat van mankracht. “Eigenlijk zoek ik iedere week naar nieuwe mensen”, stelt Patrick. “Hoewel we eigenlijk niet eens te klagen hebben want we mogen regelmatig nieuwe collega’s aan ons team toevoegen. En dat is ook nodig, want in mijn eentje begin ik niets. Het thema van dit magazine is dus absoluut op ons bedrijf van toepassing. En dat gaat zelfs nog verder, want ook zonder mijn toeleveranciers en klanten kan ik niets beginnen. Zeker niet met al deze uitdagingen; het vraagt veel van de mensen. Ook zij moeten geregeld een stap harder lopen om alles waar te kunnen maken. Daar ben ik hen beslist dankbaar voor. We doen het echt met elkaar.”
Artikel via:
https://devenen.intobusiness.nu/nieuws/tba-ten-enorm-de-wind-mee-en-toch-slapeloze-nachten.html
Technisch Bureau Andriessen B.V.